Schab wieprzowy z ziemniakami

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: -
Czas na Low: 6h
Data dodania: 2019-10-02
Schab wieprzowy z ziemniakami

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek
750g polędwiczki wieprzowej
½ szklanki bulionu drobiowego
1/3 szklanki sosu sojowego
¼ szklanki białego wina
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy
½ szklanki brązowego cukru
1 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki skrobi kukurydzianej
3 szklanki obranych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej

WYKONANIE

1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj polędwiczkę wieprzową, zarumień ze wszystkich stron.
2. Pozostałe 8 składników umieść w misie wolnowaru 1/2 szklanki bulionu, 1/3 szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki białego wina, ¼ szklanki soku z cytryny, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, ½ szklanki brązowego cukru, 2 posiekane ząbki czosnku. Dodaj skrobię i wymieszaj.
3. Dodaj zrumienioną polędwiczkę wieprzową.
4. Przykryj i ustaw gotowanie na poziom LOW i gotuj przez 4 godziny.
5. Zdejmij pokrywkę. Wymieszaj składniki z ziemniakami i obróć polędwiczkę. Gotuj na LOW przez kolejne 2 godziny.
6. Aby podać, pokrój schab na 6 porcji lub w plastry. Serwuj z ziemniakami. Mięso polej sosem i posyp natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.