Kalafiorowa zupa typu chowder z topionym serkiem

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 180 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 1,5H
Data dodania: 2020-11-25
Kalafiorowa zupa typu chowder z topionym serkiem

SKŁADNIKI

2 łyżki masła
50 g boczku pokrojonego w kosteczkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
5 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
łyżka cząbru
2 marchewki pokrojone w pół plastry
2 łodygi selera naciowego posiekane
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 l bulionu np. z kurczaka
1 mały kalafior podzielony na różyczki
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
szklanka mleka
100 g sera topionego typu ementaler
sól, pieprz
koperek lub natka do serwowania

WYKONANIE

Na maśle obsmaż na złoto boczek. Dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i smaż, mieszając kolejne kilka minut. Przełóż do misy wolnowaru.
Dodaj marchewkę, selera, cząber. W zimny bulion wmieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym zalej nim całość składników. Wstaw całość w trybie HIGH na 2 godziny. Po tym czasie dodaj kalafiora, ziemniaki, mleko i serek topiony. Dopraw solą i pieprzem i wstaw na kolejną godzinę.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Krzysztof K
2021-01-12

Bardzo dobra zupa, mocno rozgrzewajaca idealna na mrozne dni

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.