Fritatta z Crockpot Express

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 17 min
Data dodania: 2021-11-23
Fritatta z Crockpot Express

SKŁADNIKI

Oliwa w sprayu
Pergamin
1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 paski bekonu, pokrojone w kostkę
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanej czerwonej papryki
7 dużych jajek
1 1/2 szklanki liści szpinaku, grubo posiekanych
1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
4 do 6 pomidorów koktajlowych, cienko pokrojonych w poprzek
Zielone cebulki w plasterkach, opcjonalnie, do dekoracji
Kwaśna śmietana, opcjonalnie, do dekoracji

WYKONANIE

Popsikaj naczynie do pieczenia tortownicę, która zmieści się do wnętrza misy multicookeraoliwą w sprayu lub wysmaruj ją dokładnie i wyłóż dno kółkiem wyciętym z papieru pergaminowego.
Wybierz przycisk sauté na Crockpot Express i dodaj oliwę z oliwek. Kiedy na wyświetlaczu zacznie się odliczanie czasu, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podsmarzaj pokrojony w kostkę boczek przez około 4 minuty, a następnie dodaj do misy cebulę i paprykę gotuj jeszcze przez 1 do 2 minut.
Wyjmij boczek i warzywa na talerz i odłóż na bok. Wytrzyj misę multicookera i dodaj 1 szklankę wody.
W misce ubij jajka, aż będą dobrze wymieszane. Dodaj szpinak, ser, sól i pieprz do jajek wraz z podsmażonym boczkiem, cebulą i papryką. Wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
Wlej masę jajeczną do przygotowanego naczynia do pieczenia i ułóż na wierzchu pokrojone pomidory. Umieść naczynie do pieczenia na ruszcie do gotowania na parze i opuść je do misy Crockpot Express.
Zabezpiecz pokrywę i upewnij się, że zawór zwalniający ciśnienie znajduje się w pozycji Seal. Wybierz opcję gotowania pod ciśnieniem lub funkcję Manual, wysokie ciśnienie i ustaw timer na 12 minut. Po upływie czasu pozwól, aby ciśnienie zostało uwolnione naturalnie przez 10 minut, a następnie przekręć zawór do pozycji Release, aby uwolnić pozostałe ciśnienie. Zdejmij pokrywę.
Chwyć za uchwyty podstawki i delikatnie wyjmij frittatę z misy. Wierzch frittaty będzie wyglądał na mokry, ale szybko wyschnie. Odstaw ją na około 5 minut przed podaniem.
Pozostaw frittatę na patelni lub ostrożnie przenieś ją na talerz.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.