Bio jogurt z wolnowaru

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 5 min
Czas na High: -
Czas na Low: 17 h 30 min
Data dodania: 2021-08-26
Bio jogurt z wolnowaru

SKŁADNIKI

2 l pełnego mleka
100 ml kultur bakterii jogurtowych

WYKONANIE

Potrzebujesz tylko dwóch składników — mleka i bakterii jogurtowych — aby przygotować ten bio — jogurt, pełen przyjaznych dla jelit probiotyków. Wymieszaj z owocami lub płatkami śniadaniowymi


Wlać mleko do wolnowaru. Przykryć i podgrzewać na wysokim ogniu, aż temperatura mleka osiągnie 82 stopnie C. Wyłączyć wolnowar i pozwolić, aby temperatura spadła do 43 stopni C i utrzymała się przez kolejne 2-3 godziny. Odmierzyć kubek ciepłego mleka i wymieszać z kulturami bakterii, a następnie wlać mieszaninę z powrotem do wolnowaru i dobrze wymieszać. Przykryć, owinąć wolnowar lub samą misę dużym ręcznikiem i pozostawić w spokoju przez 9-12 godzin, aż masa stężeje.
Spożywaj jako dodatek do płatków lub owsianki, świeżych owoców, marynat lub smoothie. Jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy, na przykład do dipów, wyłóż duże sito muślinem i umieść je nad miską, wlej jogurt i pozwól, aby część serwatki odcedziła się, aż uzyskasz konsystencję jogurtu, którą lubisz. Im dłużej go pozostawisz, tym gęstszy się stanie. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.