Bigos staropolski z wędzoną gruszką i czerwonym winem

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 5H
Czas na Low: 9-10H
Data dodania: 2025-11-24
Bigos staropolski z wędzoną gruszką i czerwonym winem

SKŁADNIKI

1 kg kapusty kiszonej
300 g kapusty białej
300 g karkówki
200 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy jałowcowej
1 duża gruszka wędzona lub suszona gruszka
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka nasion jałowca zgniecionych
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
sól i pieprz

WYKONANIE

Kapustę kiszoną i białą umieść na dnie Crock-Pota.
Dodaj mięsa pokrojone w kostkę, kiełbasę, wędzoną gruszkę i cebulę.
Wymieszaj wino z powidłami i przyprawami, polej całość.
Nie mieszaj. Gotuj na wybranym trybie.
Po gotowaniu delikatnie przemieszać i zostawić na 15 minut, by smaki się połączyły.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.