Barszcz czerwony wigilijny z pieczonym burakiem

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2025-11-24
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonym burakiem

SKŁADNIKI

1,5 kg buraków kilka upieczonych, kilka surowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula opieczona na czarno
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 litry wody
sól do smaku

WYKONANIE

Buraki umyj, część pokrój, część upiecz w piekarniku dla głębszego smaku.
Wszystkie warzywa umieść w wolnowarze, dodaj przyprawy i zalej wodą.
Gotuj do uzyskania intensywnego koloru i aromatu.
Na koniec dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku.
Przecedź i podawaj z uszkami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.