Łatwa zupa marchewkowa

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2022-10-24
Łatwa zupa marchewkowa

SKŁADNIKI


1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo startego imbiru
4 ząbki czosnku, grubo posiekane
2 łyżeczki mielonego kminku
¼ łyżeczki czerwonych płatków chili
1 łyżeczka mielonej kurkumy
4 filiżanki posiekanej marchewki
2 x 450 g puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
1 filiżanka suchej czerwonej soczewicy, przepłukanej
½ łyżeczki soli
3 filiżanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki stołowe octu jabłkowego lub świeżego soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego

WYKONANIE

Na patelni podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj imbir, czosnek, kminek, płatki chili i kurkumę, i podsmaż do uzyskania aromatu, około 2 minut, ciągle mieszając. ten krok można pominąć
Dodaj przyprawy wraz z marchewką, pomidorami, soczewicą, solą i bulionem do wolnowaru, mieszając aż do dobrego połączenia składników.
Przykryj i gotuj na HIGH przez 4-5 godzin lub na LOW przez 6-7 godzin, lub do momentu, gdy marchew będzie miękka, a soczewica zacznie mięknąć i rozpadać się. Mieszaj od czasu do czasu.
Odkryj i dodaj mleko kokosowe, ocet i syrop klonowy, mieszając do połączenia. Używając blendera, zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Ewentualnie, pracując partiami, ostrożnie przelej zupę do blendera. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do garnka.
Spróbuj i dodaj dodatkową sól lub ocet, jeśli chcesz. Podawaj z dowolnymi dodatkami, które lubisz.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.