Pikantny Dżem Pomidorowy Cayenne

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 1H
Czas na Low: 2,30H
Data dodania: 2021-06-30
Pikantny Dżem Pomidorowy Cayenne

SKŁADNIKI

2 kg obranych i posiekanych pomidorów
1 duże jabłko, obrane i posiekane
1 szklanka cukru
1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki octu jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne lub więcej do smaku

WYKONANIE

Połącz pomidory, jabłko, cukier, cebulę, brązowy cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól i cayenne w dużym garnku doprowadź do wrzenia. Przełóż do misy wolnowaru i gotuj na LOW przez około 2 godziny 30 minut. Kontynuuj gotowanie na LOW, aż mieszanina zgęstnieje do konsystencji dżemu, czyli jeszcze około 30 minut.
Schłodź dżem do temperatury pokojowej, przez 1 do 2 godzin. Przenieś do słoików z pokrywką i wstaw do lodówki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.