Piernik na ciemnym piwie

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2 h
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-12-13
Piernik na ciemnym piwie

SKŁADNIKI

Masło, 150 g
Miód, 300 g
Cukier trzcinowy, 150 g
Ciemne piwo, 250 ml
Przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
Mąka pszenna, 300 g
Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
Jogurt naturalny, 300 ml
Jajka, 2 sztuki

WYKONANIE

Masło, miód i ciemne piwo umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się roztopi. Zdejmij rondel z ognia, wsyp do niego cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw rondel 10 minut do lekkiego przestudzenia. Dodaj do mieszaniny sodę, mąkę oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Na końcu wbij jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj.
Naczynie Crock Pot posmaruj masłem. Masę przełóż do naczynia, wyrównaj wierzch. Naczynie wolnowaru przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Wystudzony piernik przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

Przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.