Puszysty, cytrynowy pudding

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 2,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-09-28
Puszysty, cytrynowy pudding

SKŁADNIKI

100 g masła, roztopionego, plus trochę do natłuszczenia formy
250 g mąki samorosnącej
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny, otarta skórka
3 średnie jaja
150 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Na sos
3 cytryny otarta skórka i sok około 80 ml
130 g cukru
1 łyżka miodu

Na wierzch
300 g polewy cytrynowej

WYKONANIE

Rozpuść masło w gorącej kąpieli. Poczekaj, aż przestygnie.
Umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny w misce i dobrze wymieszaj.
Wbij jajka, wlej mleko, rozpuszczone masło i wanilię i dodaj do suchych składników. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej masy i przełóż do misy wolnowaru Crock-Pot.
W innym naczyni wymieszaj skórkę i sok z cytryny z cukrem i miodem. Następnie dodaj 175 ml wrzącej wody i wymieszaj. Wlej sos na mieszaninę puddingu w misie Crock-Pot.
Umieścić misę w podstawie grzewczej, przykryj pokrywą i gotuj na poziomie HIGH przez 2 godziny.
Rozprowadź cytrynową polewę na wierzchu puddingu, przykryj i gotuj przez kolejne 30 minut.
Idealnie smakuje z wanilią, bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.