Ratatouille

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: -
Czas na Low: 1 godzina
Data dodania: 2015-07-10
Ratatouille

SKŁADNIKI

2 bakłażany
2 cukinie
2 żółte papryki
1 zielona papryka
10 pomidorów
3 ziemniaki
5 ząbków czosnku
200 ml wina białego wytrawnego
Oliwa z oliwek typu Sansa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pół pęczka bazylii
4 gałązki tymianku
Pieprz
Sól
Szczypta gałki muszkatołowej

WYKONANIE

Ziemniaki pokrój w kostkę 1x1 cm a pozostałe warzywa w kostkę 2x2 cm.
Przesmaż warzywa na dużym ogniu zaczynając od papryki, cukinii, bakłażana oraz ziemniaków. Na końcu dodaj pomidory. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
Składniki duś chwilę, następnie zalej winem. Przez cały czas gotując, poczekaj aż wino odparuje.
Składniki przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot, ustaw poziom LOW i gotuj 1 godzinę.
Przed podaniem danie dopraw świeżymi ziołami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Irek S
2020-10-30

Dzięki za inspirację. Bakłażana (dla mnie jest bez smaku) zastąpiłem pieczarkami. Wyszło fantastycznie. A świeżą bazylię, zastąpiłem suszoną. Świeża bazylia została tylko do ozdoby, bez jakiejkolwiek obróbki termicznej.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.