Kremowa zupa dyniowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-11-15
Kremowa zupa dyniowa

SKŁADNIKI

Dynia Hokkaido ok 1 kg
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 gruszki
1 łyżeczka soli
Szczypta pieprzu
Szczypta oregano i tymianku
3 łyżki oliwy
Sok z połowy cytryny
łyżka masła klarowanego
Pół szklanki tłustego mleka

WYKONANIE

Dynię dokładnie umyć, ponieważ pieczona będzie ze skórką. Następnie odciąć ogonek, przekroić dynię na pół, wyjąć miąższ z pestkami. Pokroić dynię na szerokie plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i ziołami. Ząbki czosnku bez obierania, położyć obok dyni. Piec 30 min w temp 180 st.
Podczas gdy dynia się piecze, obrać cebulę, marchew i gruszki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dusić na maśle klarowanym przez kilka minut. Następnie przełożyć warzywa z gruszką do misy wolnowaru, podlać bulionem. Upieczoną dynię razem z obranym czosnkiem włożyć do misy wolnowaru, dodać mleko. Dodać pieprz, sok z cytryny.
Ustawić tryb HIGH na 2h.
Całość zmiksować.

Zwycięski przepis w Konkursie Crocktober 22 nadesłany przez Panią Justynę
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.