Zapiekanka z soczewicy z pikantną harrisą

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 6-7
Czas na Low: 7-8
Data dodania: 2017-09-28
Zapiekanka z soczewicy z pikantną harrisą

SKŁADNIKI

2 łyżki oleju roślinnego
3 średnie marchewki, drobno pokrojone w kostkę
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki kminu
3 łyżeczki pasty harissa - lub do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
800 g posiekanych pomidorów
500 g zielonej soczewicy, namoczonej i odsączonej
750 ml wywaru warzywnego
1 mała kapusta włoska, poszatkowana
100 g świeżych liści szpinaku
1 cytryna, otarta skórka
sól pieprz

WYKONANIE

Rozgrzej olej na dużej patelni lub w misie wolnowaru Crock-Pot saute i przesmaż marchewki, cebule i selera, aż zmiękną.
Dorzuć czosnek i kmin. Kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty, ciągle mieszając.
Jeśli smażyłeś na patelni, to przełóż jej zawartość do misy Crock-Pota.
Dodaj harissę, koncentrat pomidorowy i posiekane pomidory, wymieszaj dobrze.
Dodaj soczewicę i wywar warzywny, wymieszaj i przykryj pokrywką.
Gotuj na poziomie LOW przez 7-8 godzin lub na poziomie HIGH przez 6-7 godzin.
Na 1 godzinę przed końcem czasu gotowania, dorzuć poszatkowaną kapustę, wymieszaj i kontynuuj gotowanie.
Dodaj otartą skórkę z cytryny i przyprawy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.