Jesienny kurczak z orzechami włoskimi i syropem z granatu

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: 5-6
Data dodania: 2017-09-27
Jesienny kurczak z orzechami włoskimi i syropem z granatu

SKŁADNIKI

300 g orzechów włoskich
2 łyżki miękkiego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
¼ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki pieprzu angielskiego
szczypta soli
8 udek z kurczaka, bez kości i skóry
2 łyżki oleju roślinnego
25 g masła
2 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
1 cytryna
275 ml wywaru z kurczaka
80 ml syropu z granatu
10 obranych ząbków czosnku - całych
2 gałązki rozmarynu
1 duża pałeczka cynamonu

WYKONANIE

Upraż orzechy włoskie na dużej patelni. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż dużą garść do ozdoby, a resztę drobno zmiksuj.
W dużej misce wymieszaj cukier, mielony cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz angielski i sól. Dodaj kurczaka i natrzyj go równomiernie.
Rozgrzej odpowiednią patelnię lub misę wolnowaru DuraCeramic saute i przesmaż kurczaka, aby go zrumienić, następnie wyjmij go z naczynia.
Do naczynia wrzuć teraz masło, żeby się rozpuściło. Dodaj cebulę żeby zmiękła.
Wszystkie składniki cebulę, zmielone orzechy włoskie, sok z cytryny, syrop z granatu włóż do misy Crock-Pot. Dodaj podsmażonego kurczaka, ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i gałązki rozmarynu. Wrzuć pałeczkę cynamonu.
Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin.
Usuń rozmarynowe gałązki i rozgnieć zmiękczone ząbki czosnku do sosu.

Podawaj z ryżem basmati, ozdób nasionami granatu, posiekaną natką pietruszki i pozostałymi orzechami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.