Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 6 godzin
Czas na Low: -
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

SKŁADNIKI

600 g polędwicy wieprzowej
5 cebulek szalotek
350 g grzybów świeżych lub mrożonych
100 g masła
200 ml śmietany 20%
300 ml bulionu warzywnego
Pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

Szalotkę przesmaż na maśle, dodaj grzyby i pozostaw na ogniu na ok. 10 min.
Pokrojoną polędwicę włóż do naczynia Crock-Pot, a następnie dodaj do niej grzyby i szalotkę.
Wszystko zalej bulionem i śmietaną.
Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 6 godzin.
Przed podaniem dopraw solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.

Podawaj np. z plackami ziemniaczanymi.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Robert P
2022-11-11

Super tylko śmietana na koniec zahartowa

Ocena 
Mateusz C
2020-04-06

Niestety, sos nie wyszedł tak, jak można było się tego spodziewać. Zgodnie z instrukcją powinno unikać się dodawania śmietany na początku gotowania - po mniej więcej godzinie śmietana się zważyła, co wymagało ratowania sosu przez próbę wypłukania zważonego sosu, zalanie nowym bulionem i zagęszczenia mąką (bo już więcej śmietany nie miałem). Sos wyszedł dobry, ale resztki zważonej śmietany wpłynęły negatywnie na jego estetykę. Polecam, pod warunkiem dodania śmietany pod koniec.

Ocena 
Mateusz C
2020-04-02

Przepis wbrew temu co w instrukcji sugeruje, żeby śmietanę dodać na początku gotowania - niestety, po godzinie śmietana się zważyła i trzeba było ratować sos - wylać, przepłukać i modlić się, żeby coś z tego wyszło. I Pod koniec zagęściliśmy sos mąką, bo śmietany już nie mieliśmy. W efekcie powstał dobry, choć obrzydliwie brzydki sos. Polecam, pod warunkiem dodawania śmietany na końcu lub zagęszczania mąką.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.