Pepper Steak

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2024-09-27
Pepper Steak

SKŁADNIKI

700 g wołowiny np. polędwicy lub rostbefu, pokrojonej w cienkie paski
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1 cebula, pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
400 ml bulionu wołowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej opcjonalnie, do zagęszczenia
2 łyżki wody opcjonalnie, do zagęszczenia
Ryż do podania

WYKONANIE

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wołowinę na średnim ogniu, aż lekko się zrumieni ok. 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż wołowinę do Crock-pota.

Na tej samej patelni podsmaż papryki i cebulę przez około 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Przełóż warzywa do Crock-pota.

W misce wymieszaj bulion wołowy, sos sojowy, pieprz i cukier. Zalej mięso i warzywa w Crock-pot.

Gotuj na ustawieniu LOW przez 6-7 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Jeżeli chcesz, aby sos był gęstszy, około 30 minut przed końcem gotowania wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą i dodaj do Crock-pota, dokładnie mieszając.

Podawaj z ryżem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.