Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które ułatwiają codzienną pracę w kuchni - parowary, szybkowary, kombiwary, multicookery - wybór urządzeń jest bogaty. Każde z nich różni się metodą wykorzystywaną w przydządzeniu potrawy. Metoda wolnego gotowania jest natomiast domeną wolnowarów.
Urządzenia stworzone do gotowania metodą slow cookingu znane są od lat 70.
XX wieku jako slow-cookery lub wolnowary, a ich twórcą jest firma Crock-Pot. w 1970 roku firma wprowadziła na rynek proste urządzenie
do gotowania fasoli z uchwytami i szklaną pokrywką. Pierwszy wolnowar oraz początek nowej kategorii produktowej marka Crock-Pot stworzyła w 1971 roku.
Obecnie urządzenia tej marki dostępne są w większości krajów na świecie.
Idea slow-cookingu opiera się na poddawaniu składników potrawy długotrwałej obróbce termicznej w niskiej temperaturze. Technika ta pozwala na zachowanie głębszego smaku, aromatu oraz wartości odżywczych, a dodatkowo potrawa nie przypala się i nie przywiera do naczynia. Pomimo faktu, że potrawy są przygotowywane przez wiele godzin, urządzenie charakteryzuje się niedużym zapotrzebowaniem na prąd, a co za tym idzie niskim kosztem użytkowania.
Sprzęt do wolnego gotowania powinien wyróżniać się wygodą użytkowania, funkcjonalnością oraz pojemnością naczynia. Do wyboru mamy dwa rodzaje misy – kamionkową lub ceramiczną z powłoką DuraCeramic, charakteryzującą się m.in. szybszym czasem nagrzewania, możliwością podsmażania na wszystkich rodzajach kuchenek, czy termoodpornością.
Kolejną cechą jest panel obsługi – manualny lub cyfrowy, posiadający funkcję timera, która zakończy gotowanie po określonym czasie oraz automatycznie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury. W zależności od wyboru urządzenia misę i pokrywę wolnowaru można także myć w zmywarce i używać w piekarniku.
Wydawać by się mogło, że wolnowar, gotując potrawę przez wiele godzin, jest urządzeniem pochłaniającym dużo energii. Nic bardziej mylnego. Urządzenia marki Crock-Pot oszczędzają do 75% energii w porównaniu do np. tradycyjnego piekarnika 2200W włączonego przez ponad 2 godziny na temperaturze 140 stopni Celsjusza.
Wyjmowana misa jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, a intuicyjna i prosta obsługa urządzenia zapewni oszczędność czasu. Przygotowanie potraw w wolnowarze nie wymaga naszej obecności – niska temperatura obróbki oraz konstrukcja urządzenia niwelują ryzyko wykipienia potrawy, czy jej przypalenia. Powolny proces pozwala z kolei na stopniowe uwalnianie smaków.
W wolnowarze można przygotować niemal wszystko, różnego rodzaju mięsa, ryby, dania wegetariańskie, zupy, gulasze, sosy, przetwory owocowe i warzywne, zapiekanki a nawet desery! Na oficjalnej stronie www.crockpot.pl można znaleźć wiele przepisów na dania jednogarnkowe, a baza z przepisami jest regularnie aktualizowana.