Odkryj smak wolnego gotowania

Wybierz wolnowar
dla siebie


KUP
ONLINE


Slow-cooker = wolnowar = Crock-Pot

Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które ułatwiają codzienną pracę w kuchni - parowary, szybkowary, kombiwary, multicookery - wybór urządzeń jest bogaty. Każde z nich różni się metodą wykorzystywaną w przydządzeniu potrawy. Metoda wolnego gotowania jest natomiast domeną wolnowarów.

Urządzenia stworzone do gotowania metodą slow cookingu znane są od lat 70. XX wieku jako slow-cookery lub wolnowary, a ich twórcą jest firma Crock-Pot. w 1970 roku firma wprowadziła na rynek proste urządzenie do gotowania fasoli z uchwytami i szklaną pokrywką. Pierwszy wolnowar oraz początek nowej kategorii produktowej marka Crock-Pot stworzyła w 1971 roku. Obecnie urządzenia tej marki dostępne są w większości krajów na świecie.

Gotowanie w stylu wolnym

Idea slow-cookingu opiera się na poddawaniu składników potrawy długotrwałej obróbce termicznej w niskiej temperaturze. Technika ta pozwala na zachowanie głębszego smaku, aromatu oraz wartości odżywczych, a dodatkowo potrawa nie przypala się i nie przywiera do naczynia. Pomimo faktu, że potrawy są przygotowywane przez wiele godzin, urządzenie charakteryzuje się niedużym zapotrzebowaniem na prąd, a co za tym idzie niskim kosztem użytkowania.

Wolnowar manualny czy cyfrowy - który wybrać?



Sprzęt do wolnego gotowania powinien wyróżniać się wygodą użytkowania, funkcjonalnością oraz pojemnością naczynia. Do wyboru mamy dwa rodzaje misy – kamionkową lub ceramiczną z powłoką DuraCeramic, charakteryzującą się m.in. szybszym czasem nagrzewania, możliwością podsmażania na wszystkich rodzajach kuchenek, czy termoodpornością.

Kolejną cechą jest panel obsługi – manualny lub cyfrowy, posiadający funkcję timera, która zakończy gotowanie po określonym czasie oraz automatycznie przełączy urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury. W zależności od wyboru urządzenia misę i pokrywę wolnowaru można także myć w zmywarce i używać w piekarniku.

kuk

Wolnowary DuraCeramic™


duraceramic


Nie czekaj
Wybierz odpowiedni wolnowar dla siebie już dziś


Idź do sklepu

Czy warto?



Wydawać by się mogło, że wolnowar, gotując potrawę przez wiele godzin, jest urządzeniem pochłaniającym dużo energii. Nic bardziej mylnego. Urządzenia marki Crock-Pot oszczędzają do 75% energii w porównaniu do np. tradycyjnego piekarnika 2200W włączonego przez ponad 2 godziny na temperaturze 140 stopni Celsjusza.

Wyjmowana misa jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, a intuicyjna i prosta obsługa urządzenia zapewni oszczędność czasu. Przygotowanie potraw w wolnowarze nie wymaga naszej obecności – niska temperatura obróbki oraz konstrukcja urządzenia niwelują ryzyko wykipienia potrawy, czy jej przypalenia. Powolny proces pozwala z kolei na stopniowe uwalnianie smaków.

kuk

Przepisy na dania z wolnowaru

W wolnowarze można przygotować niemal wszystko, różnego rodzaju mięsa, ryby, dania wegetariańskie, zupy, gulasze, sosy, przetwory owocowe i warzywne, zapiekanki a nawet desery! Na oficjalnej stronie www.crockpot.pl można znaleźć wiele przepisów na dania jednogarnkowe, a baza z przepisami jest regularnie aktualizowana.



Zobacz przepisy »

Nie czekaj

Zadbaj o zdrowe i pyszne jedzenie
w Twoim domu



kup online »
Autoryzowane oferty Crock-Pot znajdziesz u naszych partnerów:

mm

Znajdź i  nas w mediach społecznościowych: