Na czym polega gotowanie w wolnowarze?

Na czym polega gotowanie w wolnowarze?


Gotowanie w wolnowarze co do zasady najbardziej podobne jest do gotowania na kuchence. Na kuchence garnek podgrzewany jest od dołu, a ciepło wznosi się po jego bokach, aby podgrzać jedzenie. Podobnie wolnowar wytwarza ciepło u podstawy, które przenosi się do ścianek naczynia, aby podgrzać znajdującą się w nim żywność. Ponadto ustawienie temperatury dla obu metod gotowania (High i Low) jest bardzo podobne. Zamiast gotować coś w określonej temperaturze na płycie kuchennej, ustawiasz temperaturę na Low lub High.

Gdy ustawisz niską temperaturę w wolnowarze, element grzejny będzie emitował mniej ciepła. Gdy ustawisz wysoką temperaturę, element grzejny wydziela więcej ciepła. Gotowanie czegoś na niskim poziomie zajmuje więcej czasu niż gotowanie czegoś na wysokim poziomie. Należy jednak pamiętać, że w obu przypadkach temperatura jaką osiągnie wolnowar będzie taka sama, w przypadku gotowania na poziomie Low osiągnięcie jej zajmie po prostu więcej czasu.

Przygotuj swoje ulubione dania w wolnowarze

Wolnowar Crock-Pot Duraceramic i dwie miseczki z potrwami wegetariańskimi

Gotowanie w wolnowarze dość łatwo można dostosować do wielu różnych przepisów. Wolnowary używają niskich temperatur gotowania i zatrzymują wilgoć podczas procesu gotowania. Jeśli twój przepis wymaga użycia piekarnika do pieczenia potraw, prawdopodobnie nie zadziała w wolnowarze. Podobnie jeżeli Twój przepis wymaga bardzo wysokiej temperatury oleju, aby szybko usmażyć potrawę, wolnowar nie będzie dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak przepis wymaga gotowania czegoś przez dłuższy czas - wolnowar sprawdzi się doskonale.

Przelicznik czasu gotowanie w wolnowarze:

Tradycyjna metoda gotowania Wolnowar HIGH Wolnowar LOW
15 - 30 min 1 - 2 h 4 - 6 h
30 min - 1 h 2 - 3 h 5 - 7 h
1 - 2 h 3 - 4 h 6 - 8 h
2 - 4 h 4 - 6 h 8 - 12 h

Wiele przepisów na sosy i dipy wymaga gotowania na ustawieniu HIGH w wolnowarze tylko przez 1-2 godziny. Długi czas gotowania 6-7 + godzin lub ustawienie LOW jest najlepsze do przygotowywania pieczeni i dużych lub twardych kawałków mięsa, takich jak szarpana łopatka wieprzowa.

Kilka przydatnych zasad podczas przygotowywania posiłków w wolnowarze

Możesz wykorzystać swoje ulubione przepisy gotując w wolnowarze, jeśli najpierw nauczysz się tych ważnych zasad:

  1. W wolnowarze płyny nie odparowują. Jeśli nie gotujesz ryżu, makaronu lub fasoli, zmniejsz ilość płynu do około połowy ilości określonej w przepisie.
  2. Najbardziej pożądane rezultaty dają świeże warzywa. Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek należy umyć i pokroić na kawałki, a następnie ułożyć na dnie garnka. Warzywa w puszkach i mrożonki gotują się krócej i mogą spowodować rozgotowanie potraw.
  3. Mieloną wołowinę należy zrumienić i odsączyć przed dodaniem do wolnowaru, aby usunąć tłuszcz.
  4. Delikatne potrawy, takie jak makaron, dynia, szparagi lub groszek, należy dodać w ostatniej godzinie gotowania.
  5. Owoce morza, takie jak krewetki, przegrzebki i ryby, należy dodawać w ciągu ostatnich 15-30 minut gotowania.
  6. Produkty mleczne, takie jak ser, mleko i śmietana, należy dodać pod koniec gotowania.

3 miseczki na drewnianym blacie z róznymi potrawami, obok małą salaterka z sosem i dookoła porozrzucane zioła, czerwona popryka i orzeszki nerkowca

Czy gotowanie w wolnowarze jest oszczędne?

Tak! Śmiało można powiedzieć, że gotowanie w wolnowarze oszczędza czas i pieniądze. Wolnowar umożliwia gotowanie pod nieobecność, oszczędzając czas i energię. Dobrze jest mieć gotowy domowy posiłek dla swojej rodziny po powrocie z pracy, prawda?

Wolnowar zużywa w przybliżeniu taką samą moc, jak półtora 100-watowej żarówki. Ponieważ gotuje w niskiej temperaturze, zużywa mniej energii. A ponieważ jest to urządzenie przeznaczone do użytku bez nadzoru, nie musisz się martwić, gdy Cię nie ma w pobliżu a wolnowar gotuje danie.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe