Poznaj tajniki pysznego gotowania w wolnowarze

Poznaj tajniki pysznego gotowania  w wolnowarze

Gotując potrawy długo i w niskiej temperaturze (poniżej 100°C), wydobywamy z jedzenia nie tylko wyjątkowy smak, ale i niezapomniany aromat. Dodatkowo, co ważne, aby ugotować przepyszną potrawę nie trzeba posiadać żadnej tajemnej wiedzy – należy tylko przygotować (umyć, pokroić czy podsmażyć) wybrane składniki, włożyć do wolnowaru i gotowe! Cała magia dzieje się wewnątrz misy podczas powolnego warzenia dania.

Poznaj tajniki pysznego gotowania w wolnowarze

Przygotuj składniki

Największą zaletą Crock-Pota jest to, że gotuje, gdy nie ma nas w kuchni. Należy tylko przygotować składniki, włożyć je do misy, ustawić czas gotowania i gotowe. Jest kilka prostych zasad, o których należy pamiętać, aby potrawy wyszły jak z profesjonalnej kuchni / aby potrawy nie odbiegały smakiem od tych z profesjonalnej kuchni: 1. rozmroź produkty, jeżeli były wcześniej zamrożone, przed włożeniem do wolnowaru / przed włożeniem do wolnowaru rozmroź uprzednio zamrożone produkty, 2. podsmaż mięso , 3. mleczne i mączne produkty dodaj pod koniec gotowania. Jeżeli chcesz dodać do dania odrobinę mrożonej fasolki czy groszku, możesz pominąć rozmrażanie. Nie próbuj jednak gotować zamrożonej pieczeni czy kurczaka, ponieważ mięso może nie osiągnąć temperatury wymaganej do zniszczenia szkodliwych drobnoustrojów. Ponieważ czas gotowania jest długi, najlepsze mięso do duszenia w Crock-Pocie to tłuste i twarde kawałki, które po wyjęciu zachwycają swoją delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencją. Warto je jednak podsmażyć przed rozpoczęciem wolnowarzenia. Dzięki temu mięso zyska ładny kolor i będzie bardziej soczyste. Mleczne produkty takie jak ser czy śmietana pod wpływem długiego gotowania mogą się zważyć. Nie oznacza to jednak, że nie można dodać śmietany dla wzbogacenia smaku sosu. Wystarczy, że dodamy ją pod sam koniec gotowania, a konsystencja sosu pozostanie bez zmian / gładka.

Włącz Crock-Pota i gotowe

Możemy spokojnie wyjść z kuchni, a nawet z domu, a Crock-Pot przygotuje w tym czasie przepyszne danie. Jest to w 100% bezpieczne, jeżeli tylko zachowamy pewne zasady bezpieczeństwa: 1. Ustaw wolnowar w bezpiecznym miejscu, odpornym na ciepło, lub na podstawce. 2. Nie napełniaj misy po brzegi ! Pamiętaj, że dla prawidłowego przygotowania posiłku Crock-Pot powinien być napełniony w połowie, maksymalnie do trzech czwartych swojej pojemności.

Poznaj tajniki pysznego gotowania w wolnowarze

Przepełniony wolnowar będzie miał problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury duszenia, co znacząco wpłynie na smak i jakość przygotowywanej potrawy. Nie należy także przesadzać z ilością wody dodanej do naczynia. Duszenie wydobywa soki z mięsa i warzyw, w których będzie „gotowała” się nasza potrawa - nie odparują, ponieważ urządzenie jest nakryte pokrywką. Pamiętaj, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi dodawania płynu. Wszystkie wytyczne na temat bezpiecznego przygotowywania potraw w Crock-Pocie znajdziesz w dołączonej do urządzenia instrukcji obsługi.

Gotuj pysznie i oszczędzaj energię elektryczną

Kolejnym wielkim plusem gotowania w Crock-Pocie jest oszczędność energii. Pomimo dłuższego czasu gotowania potrawy zużycie prądu jest dużo mniejsze niż w przypadku chociażby tradycyjnej kuchenki czy piekarnika. Wolnowary Crock-Pot są energooszczędne, zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Pomimo całodziennego gotowania swoich potraw nie zauważysz wzrostu swoich rachunków za prąd.

Wyraź opinię o artykule