Najlepsze przepisy na sosy z wolnowaru

Najlepsze przepisy na sosy z wolnowaru


Od gęstego i kremowego po pikantny, istnieje wiele sposobów na stworzenie idealnego dania z sosem. Być może lubisz dodatek wieprzowiny lub grzybów, a może po prostu chcesz spróbować czegoś nowego. Bez względu na to, co dodasz do sosu, najlepszy będzie zawsze domowy. Użyj swojego Crockpota, aby wypróbować te trzy pyszne przepisy na domowy sos, aby zaskoczyć rodzinę i znajomych pełnią smaku:

1. Kremowy sos cebulowy

Jeśli często gościsz wegetarian na swoich uroczystościach, ten kremowy sos cebulowy jest idealnym, przyjaznym wegetarianom wyborem, który  zasmakuje wszystkim:

Składniki:

- 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę

- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

- 2 łyżki stołowe uniwersalnej mąki

- 3/4 szklanki maślanki

- 1/3 szklanki wody

- Sól i pieprz, do smaku.

Wskazówki

Na patelni (chyba że używasz misy DuraCeramic) połącz pokrojoną w kostkę cebulę i oliwę z oliwek. Podgrzewaj, aż cebula będzie lekko miękka. Wmieszaj mąkę, nadal podgrzewając i mieszając. Przełóż do misy wolnowaru, następnie dodaj wodę, maślankę, sól i pieprz. Przykryj i podgrzewaj na HIGH  przez 1 ½  do 2 ½  godzin lub na LOW przez 5 do 8 godzin. Podawaj na ciepło jako dodatek do indyka, tłuczonych ziemniaków i nie tylko!

 

2. Sos z białego wina

Ten domowy przepis na smaczny dodatek do drobiu zawiera cierpkie białe wino i przyprawę z suszonego rozmarynu.

Składniki:

- 1 filiżanka białego wytrawnego wina

- 5 filiżanek bulionu drobiowego

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej

- Sól i pieprz, do smaku

- 1 łyżka stołowa suszonego rozmarynu

Wskazówki

Wlać bulion drobiowy do wolnowaru. Do wolnowaru dodać białe wino, rozmaryn, sól i pieprz. Podgrzewać na HIGH przez około 1 ½ godziny, aby wygotować alkohol. Dodaj skrobię kukurydzianą do misy i wymieszaj, przykryj i podgrzewaj na HIGH  przez kolejne pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z solą do smaku i podawaj na ciepło.

 

3. Sos grzybowy

Dodanie grzybów do sosu nie tylko dodaje trochę tekstury, ale naprawdę wydobywa różnorodność smaków. Ten sos grzybowy będzie idealnym dodatkiem do pieczonego indyka, ale także do kurczaka lub dania z makaronem, ponieważ jest gęstszy niż większość sosów. Jest to dodatek do dań, który może być używany przez cały rok.

Składniki:

- 1 opakowanie pieczarek, pokrojonych w plasterki

- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

- 2 szalotki, drobno posiekane

- 3 łyżki masła

- 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu, zmielona

- 6 łyżek białego wina

- 1 szklanka gęstej śmietany

- Sól i pieprz, do smaku

Wskazówki

Na średniej patelni połącz masło, szalotkę i czosnek. Gotuj i mieszaj przez około 3 minuty, a następnie dodaj świeże grzyby i rozmaryn. Kiedy grzyby będą już ugotowane i puszczą wodę, przełóż mieszankę grzybową do wolnowaru. Dodaj białe wino i śmietanę. Wymieszaj, przykryj i podgrzewaj na LOW  przez pół godziny lub do momentu, aż sos zgęstnieje.

 

 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe