Bigos

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5-6 godz.
Czas na Low: 7-8 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Bigos

SKŁADNIKI

25 g suszonych grzybów prawdziwki
500 g kiszonej kapusty
250 g kapusty świeżej
Olej
150 g wędzonego boczku
250 g kiełbasy różne rodzaje
25 g suszonych śliwek w plasterkach
2 liście laurowe
½ łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżka kminku
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól i pieprz
1 cebula pokrojona w kostkę
250 g pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego
100 ml półwytrawnego czerwonego wina

WYKONANIE

Suszone grzyby namocz w 200 ml wrzącej wody. Nie wylewać wody po namoczeniu grzybów.
Rozgrzej średniej wielkości patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Podsmaż cebulę na złoty kolor, wrzuć do naczynia. Kontynuuj nagrzewanie patelni, dodając odrobinę oleju, podsmaż boczek, kiełbasę i wieprzowinę w partiach do zrumienienia. Dodaj je do naczynia.
Pokrój świeżą kapustę na wąskie paski i włóż do naczynia.
Dodaj kapustę kiszoną.
Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz i ziele angielskie.
Wymieszaj odsączone grzyby i śliwki.
W wodzie po namoczeniu grzybów wymieszaj przecier pomidorowy, wino i grzyby oraz śliwki. Dodaj do naczynia Crock-Pot.
Przykryj pokrywką i gotuj przez 7-8 godzin na poziomie LOW lub przez 5-6 godzin na poziomie HIGH.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Barbara L
2018-01-08

Super przepis , Bigosik pysznosci ,dziekuje

Ocena 
Przemek S
2017-12-20

Swietny przepis, wyprobowalem i smakuje wysmienicie

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.