Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 180 min
Czas na High: 2
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-02-20
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej użyłam mąki typ 500
1 szklanka letniej wody
1 opakowanie 7 g drożdży instant
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stołowe 30 ml oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii
duża szczypta tymianku
1 mała cebula pokrojona w kostkę,
pół łyżeczki gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz do smaku


suszone pomidory bazylia
zielone lub czarne oliwki sól morska ulubione zioła
czerwona cebula kapary
oliwa czosnek gruboziarnista sól
pomidorki koktajlowe zioła prowansalskie lub bazylia
pesto pokrojone pomidory
ulubione zioła
parmezan
pokrojone w kostkę papryczki jalapeno
szpinak
czosnek
posiekane serca karczochów

WYKONANIE

Uwaga Powyżej podane zostały proporcje na okrągły wolnowar Crock-Pot o pojemności 4,7 litra. Jeśli będziecie korzystać z modeli o pojemności 5,7 lub 6 litrów ilość składników trzeba zwiększyć o jedną trzecią.



Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, pod koniec dodając łyżkę stołową oliwy.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 do 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie, papier do pieczenia posmarować oliwą najwygodniej jest to zrobić za pomocą papierowego ręcznika zamoczonego w oliwie i ułożyć w misie wolnowaru. Posiekaną cebulkę wymieszać z ziołami i oliwą i odstawić na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez kilka minut na obsypanej mąką stolnicy, uformować kształt zbliżony naczynia waszego wolnowaru i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia misy. Przykryć pokrywką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto układamy wymieszaną z ziołami i oliwą cebulę, lekko wgniatając ją w ciasto, tak aby wytworzyły się niewielkie zagłębienia. Można także najpierw ponagniatać ciasto palcami, aby wytworzyły się wgłębienia i wtedy nałożyć cebulę wymieszaną z ziołami.
Misę wolnowaru przykrywamy papierowym ręcznikiem aby pochłonął nadmiar wilgoci i nakładamy pokrywę. Włączamy wolnowar.
Czas wolnowarzenia
opcja High - 2 godziny.
Uwaga Jeśli chcecie, aby górna część posypana ziołami także nabrała pięknego brązowego koloru to po około 1,5 godziny wolnowarzenia wyjmujemy foccacię i odwracamy ją wierzchnią warstwą do dołu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.