Consomme z pomidorów

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: -
Czas na Low: 7
Data dodania: 2018-01-30
Consomme z pomidorów

SKŁADNIKI

1,5 kg pomidorów malinowych
1 pomidor do dekoracji
300 g pomidorów suszonych w zalewie
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek świeżych listków oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

WYKONANIE

Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Pomidory w oleju wyciągnij z zalewy i również pokrój w małe kawałki. Do misy Crock-Pot wrzuć świeże oraz suszone pomidory. Gotuj na trybie LOW 7 godzin z pokrywką.

Pod koniec gotowania obierz cebule oraz czosnek i pokrój w kostkę. Do pojemnika blendera wrzuć obrane warzywa i dodaj przyprawy. Zmiksuj wszystko na konsystencję papki. Na blacie postaw miskę, a na nią nałóż duże sitko. Sitko wyłóż gazą wyjałowioną kupisz ją w aptece. Na gazie ułóż masę cebulowo- czosnkową i zalej ją ugotowanymi pomidorami. Odciśnij dokładnie, ale nie przecieraj warzyw. Ważne, żeby zupa była klarowna. Obierz skórkę z 1 pomidora i wyciągnij pestki. Pokrój go w drobną kosteczkę.

Nalej zupę do miseczki na górę wsyp drobno pokrojonego pomidora i ułóż listki oregano.


Przepis i zdjęcie Agnieszki Jasińskiej
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.