Kurczak z porem i bekonem w cieście filo

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4
Czas na Low: 5-6
Data dodania: 2017-09-28
Kurczak z porem i bekonem w cieście filo

SKŁADNIKI

10-12 udek kurczaka, bez kości, cięte na kawałki 3 cm
2 łyżki zwykłej mąki, przyprawionej solą i pieprzem
2 łyżki oleju
4 plastry wędzonego bekonu
2 pory, krojone w połowie długości i posiekane
50 ml białego wina
1 kostka bulionowa
2 łyżki świeżych liści tymianku
1 łyżeczka musztardy
300 ml wody
Mąka kukurydziana
½ rolki arkuszy ciasta filo
25 g roztopionego masła

WYKONANIE

Obtocz kurczaka w mące, dodaj olej i smaż w misie DuraCeramic na średnim ogniu aż się zrumieni. Musisz to zrobić w dwóch lub trzech partiach. Wyjmij kurczaka i odstaw.
Podsmaż boczek i pora aż zmięknie.
Dodaj kurczaka wraz z sokiem z pieczenia, białe wino, kostkę bulionową, tymianek, musztardę i wodę i dobrze wymieszaj.
Przykryj pokrywką i gotuj na poziomie HIGH przez 3-4 godziny lub na poziomie LOW przez 5-6 godzin, aż kurczak będzie miękki.
Dopraw do smaku, sprawdź konsystencję, możesz zagęścić kurczaka mąką kukurydzianą.
Podgrzej piekarnik do 180 ° C.
Przesmaruj arkusze ciasta filo roztopionym masłem, delikatnie zgnieć każdy arkusz i ułóż je na wierzchu, zakrywając kurczaka z porem i boczkiem. Wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.