Indyjska zupa z ciecierzycy dyni piżmowej - chickpea dahl

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: 5-6
Data dodania: 2017-09-28
Indyjska zupa z ciecierzycy dyni piżmowej - chickpea dahl

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu
1 łyżka kurkumy
½ łyżeczki pieprzu cayenne
400 g dyni piżmowej, obranej i pociętej na 2 cm kostkę
2 x 400 g posiekanych pomidorów
1.2 l bulionu z kurczaka
300 g czerwonej soczewicy, namoczonej i odsączonej
400 g ciecierzycy, namoczonej i odsączonej
100 g świeżego szpinaku

WYKONANIE

Rozgrzej olej na patelni lub w misie wolnowaru Crock-Pot sauté. Na średnim ogniu podsmaż cebulę aż będzie miękka. Dodaj czosnek i gotuj przez następną minutę.
Wrzuć przyprawy i kontynuuj smażenie na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Jeśli użyłeś patelni, przelej zawartość do misy wolnowaru.
Dodaj pokrojoną dynię, posiekane pomidory, bulion i soczewicę. Dobrze wymieszaj.
Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin.
30 minut przed końcem czasu gotowania, dołóż ciecierzycę, dobrze wymieszaj.
Na koniec wrzuć świeże liście szpinaku, skórkę cytryny, dopraw kolendrą i podawaj z ciepłym chlebem naan.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.