Pikantny Kurczak Madras

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4
Czas na Low: 4-5
Data dodania: 2017-09-28
Pikantny Kurczak Madras

SKŁADNIKI

2 łyżki oleju roślinnego
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 duże czerwone chilli drobno posiekane - dostosuj ilość do indywidualnego smaku
1 kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
3 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżka kurkumy
250 g koncentratu pomidorowego
200 g kurczaka
500 g passaty pomidorowej
szklanka bulionu
4 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
4 udka z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
½ soku z cytryny
posiekana kolendra

WYKONANIE

Rozgrzej odpowiednią patelnię lub misę wolnowaru Crock-Pot Saute na średnim ogniu, dodaj olej. Cebulę podsmaż ok. 5 minut aż do brązowania.
Zmniejsz temperaturę, dodaj czosnek, chili i imbir i gotuj przez następną minutę.
Dorzuć przyprawy i gotuj przez 2-3 minuty, mieszając regularnie, aby się nie przypaliły.
Jeśli używasz patelni, wlej jej zawartość do misy Crock-Pot. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion, passatę i kurczaka.
Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na poziomie Low 4-5 godzin lub High przez 3-4 godziny.
Na koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Serwuj ze świeżo pokrojoną kolendrą i przyprawionym ryżem basmati.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Paulina W
2022-07-10

Rewelacja!

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.